Van aardappel tot Vlaamse friet

Vlaamse friet Haarlem

Van aardappel tot Vlaamse friet in Haarlem? Alle frieten worden vers gemaakt. Eerst worden de aardappels zelf gesneden en vervolgens verwerkt tot friet. Er wordt voor gezorgd dat de frieten de goede vorm krijgen en ook een knapperige bite. Als de aardappels in frietvorm zijn gesneden gaan ze in de frituurpan waar ze afgebakken worden.

Vlaamse frieten op het menu

Vlaamse frieten zijn op zoveel manieren te combineren, met of zonder saus. Je kunt een frietje gewoon zo uit de puntzak op eten maar je kunt het ook combineren met een snack. Er zijn verschillende snacks met vlees, zoals rundvlees, kalfsvlees of goulash. Verder staan er ook een aantal vegetarische snacks op het menu, zoals groentekroket en de kaaskanjer. Ook zijn er snacks die binnen een glutenvrij dieet passen. Hierbij kun je denken aan bami, kipnuggets, groentekroketten en frikandellen die glutenvrij zijn gemaakt. Als nagerecht er is keuze uit ijs, milkshakes in verschillende maken en sundaes.

 

 

Aardappels en Vlaamse frieten

De basis van alle Vlaamse frieten is een aardappel. Niet elke aardappel kan zomaar voor Vlaamse friet worden gebruikt. De aardappel moet namelijk bloemig zijn. Bintjes zijn hier een goed voorbeeld van. Ze bevatten veel zetmeel zodat de frieten goudbruin worden. Ook zijn dit soort aardappelen meestal groot en lang. Hierdoor zijn de aardappelen makkelijker in de bekende frietvorm te snijden.

Voor het maken van een portie friet worden de aardappels eerst goed schoongeboend. Vervolgens worden ze in stukken gesneden. Daarna worden ze onder de kraan schoongespoeld en afgedroogd met een theedoek. Hierdoor worden ze ook wat knapperiger. De frieten worden niet zomaar in temperatuur pan gedaan en gebakken. Allereerst is het van belang om ze goed voor te bakken zodat de aardappel zelf gaar wordt. Anders is de buitenkant van de friet lekker maar is de binnenkant nog erg hard. Als de friet goed is voorgegaard wordt de temperatuur en worden de Vlaamse frieten krokant gebakken. Ten slotte eindigen ze in de welbekende puntzak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *